Social innovation

Naturmaterialer i nye sammenhænge – grønt guld fra havens muld
I 2023 blev der for første gang gjort samlet status over cirkularitet i Danmark, hvilket viste at vi kun er 4 procent cirkulære (læs mere: Circularity Gap Report). For at ændre radikalt på dette arbejder vi i innovationsforløbet COCONF24 ud fra spørgsmålet ”Hvad nu hvis Danmark var 100 procent cirkulært?”.
”Vi er motiverede for at deltage, da vi gerne vil videre og være endnu mere ambitiøse på det cirkulære område.” – Uffe Laursen, chef for plan, bæredygtighed og udvikling

Om testmiljøet
Fors A/S leverer rent drikkevand, fjernvarme, spildevand og affald i Holbæk, Lejre og Roskilde Kommuner. Som forsyning er vi forpligtet til at stoppe spild af ressourcer. Derfor er det interessant for os at udvikle løsninger, der kan levere en renere teknologi, øget biodiversitet og forlænge levetid og værdi af ressourcer. Vi skal bidrage til en cirkulær økonomi ved at blive bedre til at undersøge og udnytte ressourcestrømmene i vores produktion.
Vi stiller vores ressourcestrømme på vand, spildevand, affald og varme til rådighed som testmiljø, så vi kan være en del af et cirkulært værksted. Helt konkret vil vi gerne løfte indsatsen med at minimere, eller måske helt afskaffe, haveaffald på vores genbrugspladser i Holbæk. Vi stiller især data til rådighed samt viden om, hvad man allerede gør og har gjort tidligere i både Fors og hos andre forsyninger.
For os vil det være særlig attraktivt, hvis haveaffald udnyttes til andet end kompost, fx nye byggematerialer. Eller kan vi helt afskaffe haveaffald på genbrugspladsen ved at få kunderne til at håndtere det selv, og hvad er fordele og ulemper i det? Øget cirkularitet i vores ressourcestrømme kan måske give kunderne billigere forsyning, ved at gøre omkostningerne til bortskaffelse af spildprodukter til en markant mindre udgift eller endda til en indtægt og værdiskabelse, der i sidste ende kommer kunderne til gavn.
Hør Marie Brammer Nejrup, projektudvikler hos Fors A/S, fortælle om testmiljøet i videoen nedenfor.
Event
COCONF24
Sådan gør du
Tilmeld dig arrangementet d. 26. september for indledende dialog med udfordringsgiver. Indsend løsningsforslag senest d. 4. november til info@corolab.dk. Deltag i COconference24 – et brag af en fest d. 26. november og vær med til at fejre morgendagens løsninger.
Til den rette løsning stiller Fors A/S sig til rådighed som testmiljø. Således kan I få sparring og feedback fra praksis samt indsamle data, der giver mulighed for indsigt i løsningens potentiale og værdi for potentielle kunder eller brugere. På den måde får I input til videreudvikling og en referencecase, som øger sandsynligheden for udbredelse af løsningen og dermed impact.
Downloads


Nyt princip for støj og airflow

Løsningen
Harrit Sørensen og Breck designer tjenester til en bred vifte af kunder i brancher lige fra højteknologisk medicinsk udstyr, legetøj, møbler til trafikløsninger, landbrug og mere. Under innovationsforløbet COCONF23 har de udviklet et nyt princip for støj og airflow til varmepumper, som muliggør at flere varmepumper kan opstilles i tætte villakvarterer uden støjgener. Princippet skal bidrage til mere bæredygtige energikilder. Produktet består af foldede metalplader, rockpanel og træpaneler.
Til COCONF23 indgik de et samarbejde med BKF-Klima/DAIKIN, Bosch, Rockwool A/S, Vølund varmeteknik og Vaillant A/S. I den kommende tid skal de sammen videreudvikle den nye akustikløsning, som kan tilpasses til at kunne indkapsle en støjkilder som varmepumper på en æstetisk attraktiv og visuelt indbydende måde.
Læs mere om udfordringen her.
Challenger
ROCKWOOL A/S
BKF Klima/Daikin
BOSCH A/S
Vaillant A/S
Vølund Varmeteknik A/S
Innovatør
Harrit Sørensen og Breck
Kontaktperson
Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk

Strømfordel med forslag til grøn investering

Løsningen
Strømfordel indgik til innovationsforløbet COCONF23 et samarbejde med Boligselskabet Sjælland om at udvikle en algoritme til fordelingsberegning af strømforbrug, som kan bestemme hver enkelt husstands samtidighed hver eneste time ift. produktionen af strøm. Det skal være med til at sikre at hver husstand i Boligselskabet Sjællands boliger opkræves for den strøm, der er købt fra boligselskabets produktion, og fra det kollektive net. Sammen skal Strømfordel og Boligselskabet Sjælland videreudvikle algoritmen, der skal fungere som en udregningsmodel til at sikre en fair, korrekt og lettere elafregning for boligselskabets beboere, og som skaber større gennemsigtighed.
Læs mere om udfordringen her.
Challenger
Boligselskabet Sjælland
Innovatør
Strømfordel
Kontaktperson
Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk

Tænkeboksen
Projektet skal udfolde konceptet for Tænkebokse fremstillet af genanvendte materialer. Med sin klima- og miljømæssige bæredygtighed, der kan komplementeres af en social bæredygtighed i forhold til fremstillings- og markedsføringsprocessen, skabes et konkurrencemæssigt attraktivt produkt, der også er katalysator for trivsel i forhold til flere samfundsudforinger.

Løsning
Tænkeboksen er en fysisk ramme, der kan give et øjebliks ro i accelerationssamfundet. Produktet kan skræddersyes, hvad angår materialevalg og visuelle udtryk, således at Tænkeboksen kan tilpasses den enkelte aftagers konkrete behov.
Hvornår
–
Projektbevilling
–
Kontaktperson
Anna Emilsdóttir
Innovationskonsulet
Hvem
Argo
Den Fjerde Sektor
DFD
FGU Roskilde
INSP!
Keepgoing
Konsulenthuset for Socialøkonomi
ROCKWOOL A/S
Roskilde Tekniske Skole
Tune Listefabrik & Maskinsnedkeri ApS
Nordskolen og Roskilde Ungdomsskole
Tidslinje
- Udfordring/Idé
- Matchmaking
- Udvikling
- Test
- Videreudvikling
- Implementering
Udfordringen
Projektet skal ikke blot ende ud med at skabe tænkepauser til os alle, men også skabe meningsfuldt arbejde til unge i forhold til tilblivelsesprocessen med design, fremstilling, markedsføring mm. bl.a. gennem mentorordninger. Således adresseres udfordringen med unges trivsel og flere faglærte til fremtidens arbejdsmarked ligeledes i projektet, foruden den umiddelbare fordel ved den reducerede klima- og miljøbelastning ved fremstillingen af Tænkeboksene i genanvendte materialer.
Projektstatus
Kreative elever fra Nordskolen og Roskilde Ungdomsskole har fremstillet prototyper af Tænkeboksen, som allerede har været ude at blive afprøvet hos bl.a. Roskilde Rådhus og Roskilde Kongres- og Idrætscenter. Flere aktører har efterspurgt Tænkeboksen, hvorfor der nu afsøges midler til at strukturere konceptet og koble fremstillingen op på en socialøkonomisk forretningsmodel, så en skalering af fremstillingen, markedsføringen og afsætningen af boksen kan realiseres og pege de involverede unge i retningen mod en erhvervsuddannelse og beskæftigelse.

RiConfigure
RiConfigure understøtter demokratiseringen af innovationsarbejdet ved at udvikle anbefalinger og metoder til at involvere civilsamfundet som en ressource i innovationsprocesser om at løse komplekse samfundsudfordringer.

Løsningen
RiConfigure er et Horizon 2020 projekt med et samlet budget på ca. 27 mio. kr. der skal understøtte demokratisering af innovationsarbejdet ved at udvikle anbefalinger og metoder til at involvere civilsamfundet som en ressource i innovationsprocesser om at løse komplekse samfundsudfordringer. Corolab-sekretariatet og en række medlemmer har fået styrket deres kompetencer til at facilitere tværsektorielle samarbejder, så flere relevante perspektiver og slutbrugernes behov kommer i spil tidligt. Det skal sikre bedre og helhedsorienterede løsninger, der er samskabt. For at skabe ny viden om succesfulde samarbejdsprocesser, som også kan styrke Corolabs praksis, fik partnerne i RiConfigure mulighed for at observere forløbet her i Roskilde, hvor vi løbende afprøvede forskellige tiltag.
Hvem
Danish Board of Technology (DBT)
Fondazione Adriano Olivetti
Asociación Colombiana para el Avance de la Ciencia
Wageningen University & Research
Institute for Advanced Studies (IHS)
Vienna, Fraunhofer-Gesellschaft
Corvinus University of Budapest
Ludwig Boltzmann Gesellschaft
Institute for Sustainable Process Technology
Universitat Pompeu Fabra
Udfordringen
EU-projektet RiConfigure skal øge innovationskapaciteten, så der kan udvikles nye løsninger på komplekse samfundsudfordringer gennem quadruple helix samarbejder. Det sker ved at levere anbefalinger og metoder – i form af bl.a. en booklet, træningsforløb og policy briefs – til at involvere civilsamfundet som en ressource i udviklingen af innovative løsninger.
Presseomtale
Læs alle publikationerne her og find træningsmateriale her
Tidslinje
- Udfordring/Idé
- Matchmaking
- Udvikling
- Test
- Videreudvikling
- Implementering

Design af nye terrorsikringsløsninger
Projektet retter fokus på terrorsikring af steder og begivenheder, hvor mange mennesker færdes. Der udvikles løsninger, som er nemme at anvende og som skaber tryghed blandt borgere og brugere.

Løsningen
Design af nye terrorsikringsløsninger rettede fokus på, at terrorsikring er blevet et nødvendigt onde i forbindelse med steder og begivenheder, hvor mange mennesker færdes. Der blev arbejdet på at udvikle løsninger, som er nemme at anvende og som skaber tryghed blandt borgere og brugere. Terrorsikringsløsningerne blev konstrueret gennem brug af stenuld fra ROCKWOOL, som sikrede, at løsningerne kunne gøres æstetisk attraktive, flerfunktionelle, mobile, sikre og fleksible ift. kundetilpasning.
24 studerende og 21 eksperter eller potentielle kunder var tæt involveret i designprocessen, der kulminerede med demonstrationen af otte forskellige prototyper under Roskilde Unplugged, Roskilde Festival og til Rabalder Festival på Musicon. Gennem testplatforme blev der samlet feedback og indsigt i brugernes behov. Borgerne oplevede prototyperne som indbydende, behagelige, hyggelige, sjove og smarte, hvilket egner sig godt til brug i byrum. Evalueringen viste dog også, at for nogen personer og i nogle sammenhænge kan mere synlige og dominerende løsninger, der er lette at afkode som sikkerhedsforanstaltninger være med til at skabe større tryghed.
Hvem
DTU
ROCKWOOL
Roskilde Festival
Roskilde Kommune
Roskilde Universitet
Østsjællands Beredskab samt aktører fra 11 andre organisationer
Udfordringen
Terrorsikring er blevet et nødvendigt onde i forbindelse med steder og begivenheder, hvor mange mennesker færdes. Samtidig er frygten for terrorangreb steget med 23% fra 2015 til 2017 blandt den danske befolkning. Denne udfordring tog projektet design af terrorsikringsløsninger på sig ved at teste en ny tilgang til terrorsikring, som kan være med til at skabe mere tryghed blandt borgere og brugere samt åbne op for mere mobile og midlertidige løsninger.

Tidslinje
- Udfordring/Idé
- Matchmaking
- Udvikling
- Test
- Videreudvikling
- Implementering

I’impACT
Projektet skaber et nyt koncept, der hjælper de involverede med at skabe produkter, services og forretningsmodeller, hvor social og økologisk impact er i fokus.

Løsningen
I’impACT er et generisk koncept for et kompetence- og læringsmiljø på videninsitutioner, i private virksomheder og offentlige organisationer. Konceptet understøtter social og miljømæssig innovation, socialt entreprenørskab og kompetencedannelse blandt studerende, iværksættere, myndigheder og etablerede virksomheder som fx socialøkonomiske virksomheder. Projekter har fokus på at skabe et økosystem for impact iværksættere og en platform for samarbejde og værdiskabelse til glæde for samfundet. I’impACT skaber et netværk af aktiviteter, der hjælper de involverede med at skabe produkter, services og forretningsmodeller, hvor social og økologisk impact er i fokus.
Hvornår
April 2020 – juli 2021
Corolabs rolle
Facilitator
Kontaktperson
Anna Brouw Emilsdóttir
Innovationskonsulent
Hvem
Konsulenthuset for Socialøkonomi
Bragt & Galmez
Roskilde Universitet
Udfordringen
At arbejde og skabe social og økologisk impact kræver særlig viden og kompetencer. For eksempel har man brug for at vide, hvordan man kan arbejde med tre bundlinjer (økonomisk, socialt og økologisk), og hvordan man organiserer sine samarbejder på tværs af sektorer eller, hvordan man bygger en organisation med demokratisk ledelse. Formålet er at skabe en særlig ramme for læring og udvikling, som tilbyder en særlig tilgang til entreprenørskab – nemlig den med fokus på impact.
Tidslinje
- Udfordring/Idé
- Matchmaking
- Udvikling
- Test
- Videreudvikling
- Implementering

Tangkultur
Projektet udvikler og modner en ny lokal værdikæde og et netværk, der arbejder sammen omkring den lokale tang i Guldborgsund. Det primære fokus er at skabe et lokalt marked for bæredygtigt produceret tang.

Løsningen
Tangkultur har udviklet og modnet en ny lokal værdikæde omkring den lokale tang i Guldborgsund. Det primære fokus er at skabe et lokalt marked for bæredygtigt produceret tang med blik på produktionens regionale udviklingsperspektiv. Konceptet handler om at etablere et lokalt netværk baseret på høst, forarbejdning og afsætning af natur-tang og tang-kartofler – en værdikæde der virker ud fra regenerative principper for økologiske, sociale og økonomiske forhold. Som led i værdikædens etablering har projektet demonstreret nye tangprodukter og kartofler dyrket i tang, der blev testet og videreudviklet som del af Madens Folkemøde i 2021.
Flere steder i Danmark er der etableret små-produktioner, og ud for Guldborgsund er der allerede registreret gode, gunstige økologiske forhold for tangdyrkning og sankning af vild tang. Der er gunstige markedsmæssige forhold for bæredygtige fødevarer, som er et marked i eksplosiv vækst og en global supertrend
Hvem
Postholderens Sted
Hotel Saxkjøbing
Roskilde Universitet
Guldborgsund Kommune
Madens Folkemøde
The Little Apple Sakskøbing F.M.B.A.
Udfordringen
Tang og ålegræs er et CO2-venligt madalternativ, som gror ivrigt i danske farvande med stor diversitet og kan også binde kulstof og dermed udligne lokale udledninger. Det er desuden rigt på umami-smag, som vi f.eks. kender fra kød, og kan have stor oplevelsesmæssig kvalitet som andre sanke- og høstture.
I ældre tider i Norden var tang, tangaske og tangsalt en integreret del af vores madkultur – især ved kysterne og de indre farvande. Tang, som betyder ‘planter i vandet’, har en række oplagte miljø- og sundhedsmæssige fordele, og derfor bør man arbejde intenst for en udbredelse af såvel dyrkning, sankning, og forarbejdning, som del af en integration i hjemmekøkkenet og madkulturen.
Foto credit: Emmy Laura Perez Fjalland
Tidslinje
- Udfordring/Idé
- Matchmaking
- Udvikling
- Test
- Videreudvikling
- Implementering

Mennesker og materialer
Hvordan kan vi gøre ”ude og øde” til ”inde og velbesøgt” gennem konstruktion af forskellige installationer, som kan skabe mere liv og aktivitet på Musicon i Roskilde?

Løsningen
Mennesker og materialer søger svar på, hvad der sker, når vi lægger ROCKWOOL, planter, sten, træ, vand, lyskilder osv. ud på tomme byggegrunde på Musicon og lader studerende – og alle andre der måtte have lyst – lege med materialerne på en eksperimenterende måde. Det skal give input til forretningsudvikling for de virksomheder, der stiller materialer til rådighed og skabe installationer, der kan anvendes midlertidigt og skabe liv i byrummet. Til at igangsætte konstruktion, demonstration og test mv. blev der formuleret nogle mere eller mindre abstrakte udfordringer og åbne opgaver, som man kan arbejde på til et større arrangement.
Fra januar-september 2017 blev der planlagt og gennemført et event som resulterede i et par installationer i form af nogle opholdsområder og en bar med klatrevæg som kunne opleves på Musicon i efteråret 2017. Ca. 80 deltagere fra Tjørnegårdsskolen, Roskilde Tekniske Skole og Zealand samledes og i blandede grupper udviklede de først idéer til anderledes konstruktioner ved at indtage forskellige perspektiver – eksempelvis deres forældres, en hunds og en astronauts. Dernæst udarbejdede de konkrete modeller af konstruktionerne, inden de mest interessante blev udvalgt og bygget i større skala ved at anvende nogle af ROCKWOOLs produkter samt andre materialer.
Hvem
Musicon
Orange Makerspace
ROCKWOOL
Roskilde Tekniske Skole
Zealand – Sjællands erhvervsakademi
Udfordringen
Hvordan kan vi gøre “ude og øde” til “inde og velbesøgt” gennem konstruktionen af forskellige installationer lavet af bl.a. Rockwool? Denne udfordring tog projektet op ved at involvere skoleelever og studerende i design- og innovationsprocessen. ROCKWOOL fik på samme tid input til forretningsudvikling i forbindelse med nytænkning af brugen af deres materialer.

Tidslinje
- Udfordring/Idé
- Matchmaking
- Udvikling
- Test
- Videreudvikling
- Implementering