Mental Shower

Lys, luft og temperaturer er i fokus i projektet Mental Shower. Gennem verdens første tekniske armatur, der kombinerer temperatur-, ventilations- og lysteknologi i en enhed forbedres mikromiljøer.

Løsningen


Mental Shower er verdens første tekniske 3-i-1-armatur, der kombinerer temperatur-, ventilations- og lysteknologi. Mental Shower forbedrer mikromiljøet, dvs. eksempelvis bakterie- og virusflora, hvilket tilgodeser både helbred, velvære og miljø gennem med høj luftkvalitet og dagslysreguleret belysning. Armaturet forbindes til en intelligent styringsenhed, som kan tilgås gennem en app, der opsamler og bearbejder data for at give den bedste oplevelse af indeklimaet. Armaturet er testet i DTUs laboratorium med realistiske dagligdagsopstillinger samt hos Zealand – Sjællands Erhvervsakademi.

Hvornår

December 2019 – august 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Vent2U
Climaid
Danfoss
DTU
KE Fibertec
Fischer Lighting
Zealand

Udfordringen

Indbyggere i den vestlige verden tilbringer ca. 90% af deres liv indendørs. Rumluft er 2 til 10 gange mere forurenet end udeluften. Det afhænger helt af bygningens ventilation ift. effekt, materialevalg, aktivitet, vira og rengøringen mm. Endvidere kan der være skjulte aktiviteter i konstruktionen som spredes gennem omrørt luft i lokalet. Det dårlige indeklima belaster helbredet, fokus og humør samt eksempelvis elevers indlæringsevner.

Mental Shower skaber et bæredygtigt, naturligt og godt mikromiljø med høj luftkvalitet og dagslysreguleret belysning. Mental Shower anvender mindre luft for at skabe høj luftkvalitet end traditionelle systemer. Det er på baggrund af, at luften bliver blæst direkte ind i de zoner, hvor personerne trækker vejret, og ikke opblandes i særlig stor grad med den gamle, brugte luft. Samtidig giver Mental Shower mulighed for “personligt indeklima” hvor temperatur, luft og lys tilpasses det enkelte individ med henblik på denne helbred og med anbefalinger ved fx. hovedpine eller koncentrationsbesvær gennem styrings app’en.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Begroninger på genbrugte materialer

I projektet dyrkes begroninger med lav, alger og mos. Begroningerne bliver dyrket vha. LED-teknologi på et vækstmedie af nye eller genbrugte materialer, som siden kan bruges på eller omkring bygninger.

Løsningen


Begroninger på genbrugte materialer er et koncept, der består i at dyrke begroninger med lav, alger og mos. Begroningerne bliver dyrket vha. LED-teknologi på et vækstmedie af nye eller genbrugte materialer, som siden kan bruges på eller omkring bygninger. Projektet udvikler produkter, som i fremtiden kan bruges til at udføre økosystemtjenester, gøre byggede miljøer æstetisk attraktivt – og det er nemt at vedligeholde. Begroningerne kan til en vis grad optage CO2 fra luften, reducere partikelforurening, bidrage til biodiversitet, forlænge levetiden af materialer og akustikregulere. De grønne miljøer, som begroningerne skaber, har en beroligende og afstressende effekt på de mennesker, som befinder sig i de grønnere omgivelser.

Hvis vi som mennesker kan dyrke og styre begroninger, kan vi udvikle en række produkter med begroninger på. Vi designer og udvikler prototyper af lavbegroninger til fx tage og facader. Prototyperne bliver analyseret og evalueret af relevante brugere, mulige producenter, bygherrer og gartnere.

Hvornår

Juni 2019 – maj 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

DTU – Danmarks Tekniske Universitet
Mangor & Nagel Arkitekter
ROCKWOOL International A/S
Roskilde Tekniske Skole
Sustainia Green Solutions

Udfordringen

Begroninger på genbrugte materialer kan være med til at forebygge udfordringer med bl.a. urban heat island effect. Urban heat island effekt er, når et urbant miljø er betydeligt varmere end de omgivende områder på baggrund af menneskelige aktiviteter. Projektet udsprang af COCONF18, hvorefter 16 forskellige organisationer har bidraget med viden omkring plantevækst, det byggede miljø, bæredygtighedsprofil og markedspotentialet.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test

Klimaknappen

Klimaknappen er en intelligent styringsenhed, der mindsker energiforbruget i almene boliger. Knappen kan bruges af beboerne til at regulere varmen i hjemmet og holder samtidig varmeforbruget på det laveste niveau – uden at beboeren kommer til at fryse.

Løsningen


Klimaknappen er en intelligent styringsenhed, der mindsker energiforbruget i almene boliger med udgangspunkt i beboerens termiske komfort. Når beboeren fryser, trykker de på Klimaknappen, som automatisk justerer varmen gennem den intelligente styringsenhed. Data lagres anonymt og anvendes i styringsenhedens algoritme, så varmeforbruget holdes på det laveste niveau, uden beboeren oplever at fryse. Løsningen forventes at kunne reducere energiforbruget med 15%. Enheden testes hos Boligselskabet Sjællands beboere. ​

Hvornår

August 2019 – maj 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Climaid
NorthQ
DTU – Danmarks Tekniske Universitet
Danfoss
Boligselskabet Sjælland
Fællesbageriet

Udfordringen:

40% af den vestlige verdens energiforbrug kommer fra bygninger. Energiforbruget går til fx opvarmning, køling, belysning og ventilation. Vi forventer, at Klimaknappen kan reducere energiforbruget i bygninger med 15%. Løsningen giver en årlig besparelse på 190.000 kr. i en bebyggelse med 172 lejemål med et årligt forbrug på 1.810.000 KWh og 1.268.000 kr./år. Løsningen mindsker ligeledes de materielle og helbredsmæssige omkostninger, der opstår ved skimmelsvamp sanering.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Roskilde Maduge – Sensorisk Værksted

Konceptet er med til at styrke Roskildes mad- og fødevarescene med nye madoplevelser. Der kunne bl.a. smages på hotdogs toppet med insekter og retter laver med kemi.

Løsningen


Roskilde Maduge – sensorisk værksted blev afholdt med hjælp fra elever fra ZBC og studerende fra Zealand. Der blev serveret sensoriske madoplevelser hos Grundsmag, hvor man bl.a. kunne smage på hotdogs toppet med insekter.

Eventet blev afholdt som en del af Roskilde Maduge og afprøvede nye koncepter, som fremadrettet kan implementeres i forbindelse med madugen. Der blev udviklet et helt nyt koncept – sensoriske værksteder og madoplevelser – som blev gennemført af Gourmetslagterelever fra ZBC og Ernærings- og Fødevareteknologistuderende fra Zealand. På dagen blev Roskildes borgere budt indenfor i Byens Hus, og der blev eksperimenteret med både velkendte og nye smagsoplevelser.

Hvornår

April 2019 – oktober 2019

Kontaktperson

Anna Brouw Emilsdóttir (Barsel)
Innovationskonsulent

Hvem

Byens hus Roskilde
Madkulturen
VisitRoskilde
ZBC
Zealand – Sjællands Erhvervsakademi m.fl.

Udfordringen

ZBC og Zealand ønskede at synliggøre de kompetencer, man tilegner sig med en erhvervsrettet fødevareuddannelse og de mange muligheder, det åbner op for. Samtidig styrkes Roskildes mad- og fødevarescene med samlede madoplevelser.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Løsningen


Dansk Wagyu har skabt nye koncepter med brug af Dansk Wagyu til at forme et struktureret marked for kødet, der taler ind i danske og japanske madkulturer og den klimamæssige dagsorden ift. spise af oksekød.

Det eftertragtede Kobe-kød er med sin delikate smag og enestående tekstur blevet en delikatesse i hele verden, som er svær at få fingrene i. Kødet kommer fra Wagyu-kreaturer og må kun kaldes Kobe-kød, hvis kødet kommer fra den Japanske Kobe-region. De nyudviklede Dansk Wagyu-produkter er første skridt mod modning af markedet og inddrager hele processen fra opdræt til middagsbordet. Dansk Wagyu ApS er i dag oprettet som CVR.nr. i Roskilde. Logoet er blevet varemærkebeskyttet, og Dansk Wagyu eksporterer efter projektets afslutning til Tyskland og Sverige.​

Hvornår

April 2020 – oktober 2021

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Larsen og Lange ApS
ChefFugl Food&Event
Kosakgården
INSP! Media
Professionshøjskolen Absalon
Zealand – Sjællands Erhvervsakademi

Udfordringen

Der findes i dagens Danmark endnu ikke et marked for Dansk Wagyu oksekød, som både tager højde for brug af hele kreaturer og danskerne madkultur og -præferencer. De kendte stykker fra kreaturer er eksempelvis mørbrad, højreb og tyksteg, som alt sammen befinder sig på bagenden af kreaturet. Disse stykker er ofte forbundet med mere smag og højere fedtmarmorering, som kobe- og wagyukød er kendt for. Derfor er det ofte svært at afsætte og bruge det kød, som findes på kreaturets forstykke, såsom brystet. Det er ofte forbundet med mindre smag og mindre fedtmarmorering, som også kødet mere “sejt”. Projektet har valgt at fokusere på, hvordan man sikrer den bedste smag i forstykket på kvæget og sikre optimalt mørhed gennem bl.a. tilberedning og marinering, så kokke, slagtere og forbrugere kan få fuld udnyttelse af kreatureret i fremtiden.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering