Prepping Robot

Vidste du, at fødevarebranchen mangler kokke og køkkenmedarbejdere? Det problem forsøger projektet at afhjælpe ved at udvikle en skærerobot, som kan aflaste køkkener med opskæring af blandt andet grøntsager.

Løsningen


Prepping Robot er en skærerobot til behandling af grøntsager. Robotten skal aflaste køkkenmedarbejdere og gøre det muligt for medarbejderen at fokusere på mere værdiskabende opgaver i køkkenet. Robotten skal både kunne vælge grøntsager, bearbejde dem og anrette dem på en tallerken, således at den kan stå som en selvstændig enhed i produktionskøkkener, kantiner og eksempelvis lufthavne, så man kan få en nylavet salat på farten.​

Målet er, at robotten skal kunne skære grøntsager, som en uddannet kok inkl. kvalitetssikring af grøntsagerne ved hjælp af kamerateknologi. Robotten skal kunne varetage en kapacitet på 1000 kg. grøntsager pr. uge ved 8 timers drift og skal hertil køre fuldstændig autonomt, således at robotten kan fuldføre skærearbejdet om natten.

Hvornår

Februar 2020 – august 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Gastroform
Hertech
DTU
Simple Feast

Udfordringen

Som kok eller køkkenmedarbejder arbejder man lange vagter i nedslidende kropsstillinger fx. bøjet indover et komfur eller ved klargøring af grøntsager, som skal vaskes og skæres. En ny undersøgelse blandt 265 af den britiske fagforening Unites medlemmer i London, viser at kokkes lange arbejdsdage påvirker helbred. 44% af de adspurgte kokke, fortalte at de arbejder mellem 48 og 60 timer om ugen, og 14% af de adspurgte arbejder over 60 timer om ugen.

Med Prepping Robot nedsættes kokke og køkkenmedarbejderes arbejdstid, da de fysiskkrævende og lange opgaver med grøntsagsopskæring varetages af Prepping Robot. Robotten er dermed med til at skåne kokkenes og køkkenmedarbejdernes fysiske og mentale helbred, så sygdomsprocenten sænkes. Dermed bidrager løsningen til lønsomhed og et bedre arbejdsmiljø.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Mental Shower

Lys, luft og temperaturer er i fokus i projektet Mental Shower. Gennem verdens første tekniske armatur, der kombinerer temperatur-, ventilations- og lysteknologi i en enhed forbedres mikromiljøer.

Løsningen


Mental Shower er verdens første tekniske 3-i-1-armatur, der kombinerer temperatur-, ventilations- og lysteknologi. Mental Shower forbedrer mikromiljøet, dvs. eksempelvis bakterie- og virusflora, hvilket tilgodeser både helbred, velvære og miljø gennem med høj luftkvalitet og dagslysreguleret belysning. Armaturet forbindes til en intelligent styringsenhed, som kan tilgås gennem en app, der opsamler og bearbejder data for at give den bedste oplevelse af indeklimaet. Armaturet er testet i DTUs laboratorium med realistiske dagligdagsopstillinger samt hos Zealand – Sjællands Erhvervsakademi.

Hvornår

December 2019 – august 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Vent2U
Climaid
Danfoss
DTU
KE Fibertec
Fischer Lighting
Zealand

Udfordringen

Indbyggere i den vestlige verden tilbringer ca. 90% af deres liv indendørs. Rumluft er 2 til 10 gange mere forurenet end udeluften. Det afhænger helt af bygningens ventilation ift. effekt, materialevalg, aktivitet, vira og rengøringen mm. Endvidere kan der være skjulte aktiviteter i konstruktionen som spredes gennem omrørt luft i lokalet. Det dårlige indeklima belaster helbredet, fokus og humør samt eksempelvis elevers indlæringsevner.

Mental Shower skaber et bæredygtigt, naturligt og godt mikromiljø med høj luftkvalitet og dagslysreguleret belysning. Mental Shower anvender mindre luft for at skabe høj luftkvalitet end traditionelle systemer. Det er på baggrund af, at luften bliver blæst direkte ind i de zoner, hvor personerne trækker vejret, og ikke opblandes i særlig stor grad med den gamle, brugte luft. Samtidig giver Mental Shower mulighed for “personligt indeklima” hvor temperatur, luft og lys tilpasses det enkelte individ med henblik på denne helbred og med anbefalinger ved fx. hovedpine eller koncentrationsbesvær gennem styrings app’en.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Begroninger på genbrugte materialer

I projektet dyrkes begroninger med lav, alger og mos. Begroningerne bliver dyrket vha. LED-teknologi på et vækstmedie af nye eller genbrugte materialer, som siden kan bruges på eller omkring bygninger.

Løsningen


Begroninger på genbrugte materialer er et koncept, der består i at dyrke begroninger med lav, alger og mos. Begroningerne bliver dyrket vha. LED-teknologi på et vækstmedie af nye eller genbrugte materialer, som siden kan bruges på eller omkring bygninger. Projektet udvikler produkter, som i fremtiden kan bruges til at udføre økosystemtjenester, gøre byggede miljøer æstetisk attraktivt – og det er nemt at vedligeholde. Begroningerne kan til en vis grad optage CO2 fra luften, reducere partikelforurening, bidrage til biodiversitet, forlænge levetiden af materialer og akustikregulere. De grønne miljøer, som begroningerne skaber, har en beroligende og afstressende effekt på de mennesker, som befinder sig i de grønnere omgivelser.

Hvis vi som mennesker kan dyrke og styre begroninger, kan vi udvikle en række produkter med begroninger på. Vi designer og udvikler prototyper af lavbegroninger til fx tage og facader. Prototyperne bliver analyseret og evalueret af relevante brugere, mulige producenter, bygherrer og gartnere.

Hvornår

Juni 2019 – maj 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

DTU – Danmarks Tekniske Universitet
Mangor & Nagel Arkitekter
ROCKWOOL International A/S
Roskilde Tekniske Skole
Sustainia Green Solutions

Udfordringen

Begroninger på genbrugte materialer kan være med til at forebygge udfordringer med bl.a. urban heat island effect. Urban heat island effekt er, når et urbant miljø er betydeligt varmere end de omgivende områder på baggrund af menneskelige aktiviteter. Projektet udsprang af COCONF18, hvorefter 16 forskellige organisationer har bidraget med viden omkring plantevækst, det byggede miljø, bæredygtighedsprofil og markedspotentialet.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test

Klimaknappen

Klimaknappen er en intelligent styringsenhed, der mindsker energiforbruget i almene boliger. Knappen kan bruges af beboerne til at regulere varmen i hjemmet og holder samtidig varmeforbruget på det laveste niveau – uden at beboeren kommer til at fryse.

Løsningen


Klimaknappen er en intelligent styringsenhed, der mindsker energiforbruget i almene boliger med udgangspunkt i beboerens termiske komfort. Når beboeren fryser, trykker de på Klimaknappen, som automatisk justerer varmen gennem den intelligente styringsenhed. Data lagres anonymt og anvendes i styringsenhedens algoritme, så varmeforbruget holdes på det laveste niveau, uden beboeren oplever at fryse. Løsningen forventes at kunne reducere energiforbruget med 15%. Enheden testes hos Boligselskabet Sjællands beboere. ​

Hvornår

August 2019 – maj 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Climaid
NorthQ
DTU – Danmarks Tekniske Universitet
Danfoss
Boligselskabet Sjælland
Fællesbageriet

Udfordringen:

40% af den vestlige verdens energiforbrug kommer fra bygninger. Energiforbruget går til fx opvarmning, køling, belysning og ventilation. Vi forventer, at Klimaknappen kan reducere energiforbruget i bygninger med 15%. Løsningen giver en årlig besparelse på 190.000 kr. i en bebyggelse med 172 lejemål med et årligt forbrug på 1.810.000 KWh og 1.268.000 kr./år. Løsningen mindsker ligeledes de materielle og helbredsmæssige omkostninger, der opstår ved skimmelsvamp sanering.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Løsningen


Dansk Wagyu har skabt nye koncepter med brug af Dansk Wagyu til at forme et struktureret marked for kødet, der taler ind i danske og japanske madkulturer og den klimamæssige dagsorden ift. spise af oksekød.

Det eftertragtede Kobe-kød er med sin delikate smag og enestående tekstur blevet en delikatesse i hele verden, som er svær at få fingrene i. Kødet kommer fra Wagyu-kreaturer og må kun kaldes Kobe-kød, hvis kødet kommer fra den Japanske Kobe-region. De nyudviklede Dansk Wagyu-produkter er første skridt mod modning af markedet og inddrager hele processen fra opdræt til middagsbordet. Dansk Wagyu ApS er i dag oprettet som CVR.nr. i Roskilde. Logoet er blevet varemærkebeskyttet, og Dansk Wagyu eksporterer efter projektets afslutning til Tyskland og Sverige.​

Hvornår

April 2020 – oktober 2021

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Larsen og Lange ApS
ChefFugl Food&Event
Kosakgården
INSP! Media
Professionshøjskolen Absalon
Zealand – Sjællands Erhvervsakademi

Udfordringen

Der findes i dagens Danmark endnu ikke et marked for Dansk Wagyu oksekød, som både tager højde for brug af hele kreaturer og danskerne madkultur og -præferencer. De kendte stykker fra kreaturer er eksempelvis mørbrad, højreb og tyksteg, som alt sammen befinder sig på bagenden af kreaturet. Disse stykker er ofte forbundet med mere smag og højere fedtmarmorering, som kobe- og wagyukød er kendt for. Derfor er det ofte svært at afsætte og bruge det kød, som findes på kreaturets forstykke, såsom brystet. Det er ofte forbundet med mindre smag og mindre fedtmarmorering, som også kødet mere “sejt”. Projektet har valgt at fokusere på, hvordan man sikrer den bedste smag i forstykket på kvæget og sikre optimalt mørhed gennem bl.a. tilberedning og marinering, så kokke, slagtere og forbrugere kan få fuld udnyttelse af kreatureret i fremtiden.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering