Poseidon

Klimasystemet og klimaforandringerne kender ingen grænser – konsekvenserne af klimaforandringerne er allerede en udfordring for den dansk-tyske grænseregion, som kæmper med mere nedbør, tørke, stormfloder og stigende havniveauer.

Foto: HJV Foto

Om Poseidon


POSEIDON bygger på et allerede etableret netværk af forskellige aktører i vandsektoren på begge sider af grænsen. Projektet er baseret på udvalgte kommuners og forsyningsselskabers behov for nye klimatilpasningsløsninger for at beskytte borgere og den lokale infrastruktur. Det primære fokus er på udvikling og test af nye klimatilpasningsforanstaltninger til en bæredygtig, naturbaseret vand- og regnvandshåndtering. I forbindelse med test og dokumentation af løsningerne, udveksler vi erfaringer og undersøger potentialet for udbredelse af kendskabet på tværs af grænsen. Vi arbejder sammen for at øge grænseregionens modstandsdygtighed over for konsekvenserne af klimaforandringerne. 

POSEIDON præsenterer et attraktivt udbud af klimatilpasningsløsninger som lokale varselssystemer, nødforanstaltninger, sponge city- og lignende naturbaserede løsninger, der skal inspirere og opfordre til mere handling.

Løsninger vil blive udviklet dels i praktiske innovationssamarbejder dels ved test på ”pilotsites”. Et af disse ”pilotsites” er det nyetablerede Water Management Center i Roskilde, som driftes af Roskilde Brandvæsen. Anlægget åbnede officielt i 18. juni 2024. Her vil det være muligt for forskere, opfindere, producenter, forhandlere og slutbrugere, der beskæftiger sig med klimatilpasning, at deltage i udvikling af helt nye mobile og midlertidige foranstaltninger samt test af disse på parametre, såsom stabilitet, samlinger, udlægningstid, logistik osv. Der er stort behov for at klæde flere ordentligt på til at deltage i beredskabsindsatsen og benytte kombinationer af løsninger, som kan anvendes i den ofte lange periode, der går fra at et problem er identificeret til permanente klimatilpasningsløsninger er på plads.

Ønsker du at vide mere om Poseidon, kan du kontakte Corolabs Udviklingschef, Martin Thuesen, på martin@corolab.dk.

Læs mere om projektet her.

Hvornår

Primo 2024 – primo 2027

Projektbevilling

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Christian-Albrechts-Universität
CLEAN
Corolab
Hydro & Meteo GMBH
Inh water
RUC
SDU
Stadtwerke Norderstedt

Udfordringen

Vi oplever flere og mere voldsomme oversvømmelseshændelser med vandskader, som koster mange milliarder kroner at udbedre og har høje socioøkonomiske omkostninger. Stormfloden i oktober 2023 havde store skader til følge i både Danmark og Tyskland.

Kystdirektoratet – Stormfloden oktober 2023

Projektstatus

Projektet blev sat i gang primo 2024.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering