Samarbejde sikrer jobs til udsatte ledige: ”Jeg er blevet hjulpet ud af et kæmpe kaos”


Martin, Alexander og Sebastian havde længe været uden for arbejdsmarkedet. Ny beskæftigelsesmodel hjalp dem til at genskabe troen på dem selv og sikrede en vej tilbage på arbejdsmarkedet.

Det kan være svært at finde sin plads på det danske arbejdsmarked, når man kæmper med diagnoser og langtidsledighed. Det er de tre unge mænd Martin, Alexander og Sebastian et godt eksempel på. De havde alle været uden for arbejdsmarkedet i flere år, og følte det ofte håbløst nogensinde at blive en del af det.

Med hjælp fra projektet, ’Varig tilknytning til arbejdsmarkedet’, fik de gennem et tæt samarbejde med Jobhuset Pulsen ansættelser i lokale virksomheder.  Anders Milandt Larsen, Jobformidler, Jobhuset Pulsen, fortæller: ”Vi tilbyder virksomhederne et netværk og et skræddersyet kompetenceløft, så de er i stand til at håndtere de udfordringer, der kan være ved at samarbejde med en udsat kandidat”. Virksomhederne kan særligt have problemer med at onboarde og fastholde en udsat ledig, da kandidaterne kommer med hver deres historie. Det betyder bl.a. at kandidaterne ikke nødvendigvis kan varetage et job på 37 timer om ugen.

Projektet fokuserer derfor på at skabe småjobs til kandidaterne. Alexander, Martin og Sebastian blev ansat mellem 6 og 16 timer om ugen i virksomheder i Roskilde, og netop denne løsning har gavnet dem: ”Det er hårdt at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Og ikke kun på arbejdsmarkedet, men også i den normale virkelighed, når man har lukket sig inde i en bobbel” fortæller Alexander på 33 år, som i dag er ansat hos Chr. Hansen.

Når man har været uden for arbejdsmarkedet i flere år, er det svært at finde sig til rette i et job, men det betyder ikke, at kandidaterne foretrækker at være foruden. Sebastian på 23 år er efter 2 års ledighed ansat i økonomiafdelingen hos Roskilde Festival Gruppen. Han fortæller om, da han først hørte om projektet: ”Jeg ville gerne finde et job, så jeg kunne forsørge mig selv i stedet for at være i systemet. Så det var perfekt timing”.  Alexander er også begejstret for projektet. Han var en af de første kandidater, som gennem vejledning fra Pulsen, fik ansættelse. Alexander fortæller om sit møde med Chr. Hansen, hvor han i dag er ansat: ”Jeg var lettet over, at retningslinjerne var snorlige. Jeg ligner en, der passer rigtig godt ind, tænkte jeg. Og jeg blev hurtigt klar over, at jeg faktisk kunne bidrage med noget her”.

I ’Varig tilknytning til arbejdsmarkedet’ fokuserer Jobhuset Pulsen på at skabe det gode match mellem kandidaten og virksomheden. Dette gøres først og fremmest for at undgå evighedspraktikker, som Anders formulerer det: ”Jeg har altid været meget imod lange praktikker. Vi skal ikke komme ud med nogle, som skal arbejde gratis, hvis de er gode nok til at få løn for det”.

Alexander, Sebastian og Martin har alle vist sig at være dygtige nok til at få løn for det, hvilket betyder, at de i dag håber på at få flere timer i virksomhederne. Kandidaterne er også enige i, at projektet har været lige det, der skulle til for at hjælpe dem tilbage til en mere normal hverdag: ” Det har været en stram fortid for os alle tre. Projektet har været et næsten terapeutisk forløb, og jeg er blevet hjulpet ud af et kæmpe kaos” siger Alexander. Martin på 32, som blev ansat hos Polygon, er enig: ”Jeg er blevet bedre til at række ud. Det er ikke noget, jeg ville have gjort for bare et par måneder siden. Hvis du har været i systemet i et stykke tid, kan du godt blive lidt sortseer, men så er der lige pludselig en der skubber til dig ”.

Anders Milandt Larsen kan sagtens forestille sig, at flere elementer af beskæftigelsesmodellen kan udbredes til andre kommuner, og fortæller: ”’Varig tilknytning til arbejdsmarkedet’ har givet mere opmærksomhed til, at det kan lade sig gøre at udsatte ledige kommer i job. Særligt har det tætte samarbejde mellem kandidaterne, virksomhederne og Pulsen, været med til at skabe den succes, som vi har oplevet med projektet”.

Varig tilknytning til arbejdsmarkedet er støttet af EU-socialfondsmidler og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og løber i perioden marts 2021 til og med marts 2023.

Kontaktpersoner for mere info:

Pernille Sederberg, Senior Projektleder i Corolab

Ring:  +45 22434066 Mail: pernille@corolab.dk

Karin Collins, Afsnitsleder af Jobhuset – Fønix & Pulsen

Ring: +45 21424022 Mail: Karinc@roskilde.dk