UNGE SOM MESTERKOKKE PÅ ZBC I PROJEKT UMAGE


“Det var rigtig sjovt, og jeg fik et hygiejnebevis, som jeg kan bruge, når jeg skal søge arbejde. Det kan jeg bruge, fordi jeg gerne vil arbejde hos en café eller på McDonalds.” sagde en ung pige på 14 år fra Mesterkok forløbet.

Et hold seje unge mennesker i alderen 13-17 år har i september og oktober prøvet kræfter med madlavning fra de fire verdenshjørner på et skræddersyet Mesterkok-forløb hos ZBC i Roskilde. Her har de lært om madlavning fra bunden, om samarbejdet i et køkken samt fået hygiejnebevis, som de kan bruge i fremtidige jobs. Mathilde Ahrens fra Jobplaneten Roskilde, som har rekrutteret de unge til forløbet, udtaler:

”De unge er blevet undervist af en virkelig dygtig, engageret og meget imødekommende underviser, som skabte et godt og trygt rum for god læring, og som har haft en afgørende betydning for de unges forløb. Jeg så nogle unge mennesker, som rigtig gerne ville lære, og som fik medbestemmelse i opskrifter og tog beslutninger i fællesskab. De unge kendte ikke hinanden på forhånd, og det var interessant se den positive fremgang, der var på holdet hen over de gange, de mødte ind hos Dennis Rix, og hvor meget de unge turde springe ud i tingene selv – og hvordan de befandt sig i det store køkken. Det har været et godt, spændende og lærerigt forløb, som jeg er sikker på, de unge vil se positivt tilbage på.”

Forløbet er afviklet som en del af projekt UMAGE, hvor en stærk partnerkreds sammen med de unge sætter gang i en række meningsfulde interesse- og arbejdsfællesskaber, der skal øge unges engagement og livsmod til at påbegynde og gennemføre en erhvervsrettet uddannelse – og dermed sikre flere faglærte og kvalificeret arbejdskraft til erhvervslivet. Projektet tager afsæt i unge, som blandt andet bor i Boligselskabet Sjællands afdelinger i Roskilde, Borup (Køge) og Ringsted, og som er tilknyttet det gode arbejde, som Jobplaneterne laver.

Projektet er et pilotprojekt inkl. følgeforskning fra Roskilde University og måling af social impact af Impactly med henblik på efterfølgende videreudvikling og skalering af de metoder, der virker. UMAGE er støttet med midler fra Region Sjælland.