Lavbegroninger

Lavbegroninger på udearealer og bygningsdele

Løsning: Vi vil realisere et koncept, der består i at dyrke begroninger med lav og eventuelt alger og mos direkte på et vækstmedie bestående af nye eller genbrugte materialer, som siden kan benyttes i det byggede miljø. Hvis vi som mennesker kan dyrke, styre og ikke mindst acceptere begroninger vil der kunne udvikles en hel vifte af forskellige produkter med begroninger på – fx til tag og facade eller helt andre anvendelseskontekster. Konkret vil vi designe og udvikle forsøg med prototyper af ressourceeffektive byggekomponenter med lavbegroninger, som gør dem æstetisk attraktive, nemme at drifte og vedligeholde og i stand til at udføre økosystemtjenester. Prototyperne skal bruges til at analysere og evaluere realiserbarheden, især ved at få feedback fra relevante brugere/kunder i form af mulige producenter og bygherrer samt gartnere, som kan vurdere om det er skalerbart, når man ser på bæredygtighedsprofilen og det kommercielle potentiale. 

Værdi: Begroninger kan i en vis grad optage CO2 fra luften, reducere partikelforurening, bidrage til biodiversitet, forlænge levetiden af materialer, forebygge udfordringer med urban heat island effect, akustikregulere og være æstetisk attraktive, samtidig med at grønnere omgivelser kan have en beroligende og afstressende effekt.

Projektstatus: Projektet er udsprunget af COCONF18, og i 2019 har aktører fra 15 organisationer deltaget i møder og workshops og bidraget med viden om bl.a. plantevækst, det byggede miljø og markedspotentiale. Aktuelt arbejdes der på ansøgning under Innovationsdistrikt Sjælland, så prototyper forhåbentlig kan være evalueret ultimo 2021.

Partnere

DTU, Legro Gartneri, Mangor & Nagel Arkitekter, ROCKWOOL International A/S, Teknologisk Institut m.fl.

Status

Igangvaerende

Kontakt

Martin Thuesen, Senior Projektleder