Danske proteinafgrøder

Danske proteinafgrøder til fremtidens køkken

Løsning: Klimakrisen har stigende betydning for vores liv på jorden og kræver derfor handling på mange planer. Landbrugsproduktionen og vores valg af fødevare har stor betydning for vores mulighed for at reducere emission af klimagasser. I projektet udvikles derfor nye produkter i form af opskrifter samt halv- og helfabrikata, der er baseret på nye høj-proteinrige afgrøder såsom dansk linse, kikært og quinoa, der ernæringsmæssigt indeholder en balanceret aminosyresammensætning og derved kan indgå i kosten som alternativ til kød. De nye fødevareprodukter forventes at kunne præsenteres på markedet til maj 2022, hvor projektet afsluttes.

Værdi: Projektet vil udvikle nye, velsmagende og plantebaserede fødevarer baseret på nye danske afgrøder, der på en klimavenlig måde vil udvide landbrugets agro-biodiversitet, og øge fødevarediversiteten. Dette peger ligeledes ind i Fødevarestyrelsens nye kostråd fra 2021, der anbefaler en kraftig stigning i indtag af proteinafgrøder, som alternativ til kød. En stabil efterspørgsel og attraktive produkter vil være med til at etablere et marked, som bl.a. sikrer at flere landmænd vil kaste sig ud i produktionen af danske proteinrige afgrøder.

Projektstatus: Projektet modtog tilsagn under Innovationsdistrikt Sjælland i april 2021 og det forventes at nye fødevareprodukter kan præsenteres på markedet i maj 2022, hvor projektet løber frem til.

Beskrivelse af partnere: Under Innovationsdistrikt Sjælland er rekord mange virksomheder med stor erfaring indenfor området gået sammen om udviklingen af disse nye løsninger, der vil være med til at bane vejen for danske proteinafgrøder i fremtidens køkken. ChefFugl Food&Event, Contempehrary, Food Solutions, INSP!, Københavns Madservice, Nordlie Food, Quinoa Quality ApS, Simple Feast, Simply Cooking med Martin og Professionshøjskolen Absalon repræsenterer hele værdikæden med deres indgående viden om alt fra dyrkning af danske proteinafgrøder, udvikling af danske plantebaserede produkter og måltidskasser samt de forskellige aftagermarkeder.

Partnere

ChefFugl Food&Event, Contempehrary, Food Solutions, INSP!, Københavns Madservice, Nordlie Food, Quinoa Quality ApS, Professionshøjskolen Absalon, Simple Feast, Simply Cooking med Martin

Status

Igangvaerende

Kontakt

Anna Brouw Emilsdóttir, Innovationskonsulent