Begroninger på genbrugte materialer

Begroninger på genbrugte materialer

Løsning: Vi vil realisere et koncept, der består i at dyrke begroninger med lav og eventuelt alger og mos direkte på et vækstmedie bestående af nye eller genbrugte materialer, som siden kan benyttes i det byggede miljø. Hvis vi som mennesker kan dyrke, styre og ikke mindst acceptere begroninger, vil der kunne udvikles en hel vifte af forskellige produkter med begroninger på – fx til tag og facade eller helt andre anvendelseskontekster. Konkret vil vi designe og udvikle forsøg med prototyper af lavbegroninger på genbrugte materialer, som gør dem æstetisk attraktive, nemme at drifte og vedligeholde samt i stand til at udføre økosystemtjenester. I innovationssamarbejdet vil der bl.a. blive eksperimenteret med brug af sensorer og LED teknologi, som kan være med til at skabe optimale vækstforhold. Forsøgsresultaterne skal bruges til at analysere og evaluere realiserbarheden. Dette gøres med feedback fra relevante brugere og kunder i form af mulige producenter og bygherrer samt gartnere, som kan vurdere om det er skalerbart, når man ser på bæredygtighedsprofilen og det kommercielle potentiale.

Værdi: Begroninger kan i en vis grad optage CO2 fra luften, reducere partikelforurening, bidrage til biodiversitet, forlænge levetiden af materialer, forebygge udfordringer med urban heat island effect, akustikregulere og være æstetisk attraktive, samtidig med at grønnere omgivelser for mennesket kan have en beroligende og afstressende effekt og benyttes til rekreative oplevelser.

Projektstatus: Projektet er udsprunget af COCONF18, hvorefter aktører fra 16 forskellige organisationer har deltaget i møder og workshops, samt bidraget med viden om bl.a. plantevækst, det byggede miljø og markedspotentiale. Projektet modtog tilsagn under Innovationsdistrikt Sjælland i juli 2020 og løber indtil december 2021.

Partnere

DTU, Mangor & Nagel Arkitekter, ROCKWOOL International A/S, Roskilde Tekniske Skole og Sustainia Green Solutions

Status

Igangvaerende

Kontakt

Martin Thuesen, Udviklingschef