Nyhedsbrev

Få nyheder om COROs aktiviteter direkte i din indbakke - så kan du løbende følge med i, hvordan vi på nye måder skaber nye muligheder.

Adfærdsændrende teknologi testes i ungdomsboliger i Roskilde

27. februar 2019

Kan man mon påvirke lejere til en mere miljøvenlig og energibesparende adfærd? Det var Boligselskabet Sjællands udfordring til COCONF17, som udmøntede sig i et spændende innovationssamarbejde mellem Boligselskabet Sjælland, Aguardio ApS, Danfoss og Alexandra Instituttet.

Produktet som testes lige nu i 30 af Boligselskabet Sjællands ungdomsboliger i Trekroner, skal hjælpe med at få brugerne til at ændre adfærd omkring deres vandforbrug.  Med en simpel og elegant løsning i form af en sensor i loftet og et display med en timer, som placeres i øjenhøjde i brusekabinen, kan beboeren pludselig se hvor længe badet har varet. På displayet kommunikeres der også med symboler, som skaber en intuitiv forståelse hos brugeren i relation til vandforbrug ved brusebad. Fx vises der et billede af jordkloden, hvor vandet løbende forsvinder, jo længere tid man er under bruseren. Dette er med til attilskynde eller "nudge" beboerne til at blive mere opmærksomme på vandforbruget og dermed nedsætte forbruget af vand og energi til gavn for miljøet. Og rent miljømæssigt er der noget at komme efter med denne type besparelser, da bygninger står for samfundets største energiforbrug på 40% og herunder 10% fra private boliger, ifølge den grønne tænketank Concito.

”Vi er meget spændte på at se effekterne i praksis, for vi starter jo altid sådan et testprojekt på en række antagelser, som vi til tider får nogle ret overraskende svar på. De første konklusioner får vi i løbet af foråret, men først i slutningen af november regner vi med at have nok data til at kunne beslutte, om det er en løsning, som skal implementeres permanent i vores boliger” siger Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt, som er teamleder for energi i Boligselskabet Sjælland.Løsningen rummer et stort potentiale og Boligselskabet Sjælland vurderer, at hvis man formår at finde en løsning som skaber vedvarende energirigtig adfærd hos beboerne, kan det give anledning til besparelser på 10-20 pct. relativt til det nuværende forbrug.