Sekundavandsnetværk

Fors A/S, CLEAN og Corolab ønsker at skabe et sekundavandsnetværk som er åbent for alle danske organisationer der er interesserede i sekundavand og nysgerrige på at benytte det som en ressource.

Løsning


Fors A/S, CLEAN og Corolab sætter fokus på, hvordan organisationer kan mindske deres vandaftryk med brug af sekundavand, herunder især regnvand.

Netværket sigter efter at afholde tre årlige møder, hvor vi kan dele viden om måder at opsamle, opmagasinere, distribuere og rense sekundavand på, som gør det muligt at genbruge vand til forskellige formål i flere sammenhænge – fx procesvand i industrien, toiletskyl og vask, rekreative aktiviteter eller biodiversitet. Deltagerne vil drage nytte af hinandens erfaringer og inspirere til implementering og skalering af bæredygtige vandløsninger.

Følg med i eventkalenderen eller kontakt Martin Thuesen, hvis du ønsker at vide mere om netværket.

Hvornår

2024 –

Projektbevilling

Kontaktperson

Martin Thuesen, udviklingschef
martin@corolab.dk

Hvem

CLEAN
Fors A/S
og
Alle interesserede organisationer

Udfordringen

Tidslinje

  • Aktivt
  • Afsluttet

Roundabout Roskilde – et kraftcenter for cirkulære løsninger i bygge- og anlægsbranchen

Bygge- og anlægsbranchen skal blive meget mere cirkulær for at leve op til kravene og nå de klima- og miljømæssige målsætninger, som i disse år fastsættes.

Løsning


Roskilde kan med sine mange virksomheder som repræsenterer hele værdikæden inden for bygge- og anlægsbranchen gå forrest og nytænke samarbejder og praksis ved fx at etablere et nyt udstillingsrum for cirkulære løsninger indenfor byggeriet, hvor materialer og genbrugscases kan præsenteres og inspirere andre til mere bæredygtige projekter. Vandtårnet ved Roskilde Badet kunne potentielt agere fysisk samlingssted for en række aktiviteter for professionelle aktører, borgere og studerende.

Ambitionen med kraftcentret er blandt andet at skabe:

Forandringer på baggrund af dialog om udfordringer og problemer på bygge- og anlægsområdet, så nye samarbejder om mere bæredygtige løsninger kan initieres. Her vil professionelle aktører, såsom bygherrer, developere, rådgivere og entreprenører kunne drøfte helt konkrete tekniske løsninger og deres implementering.

Forretning i forhold til efterspurgte byggematerialer, så nye handels-relationer og flows bliver etableret. Her vil et udsnit af tilgængelige genbrugs-materialer og deres mulige anvendelse kunne fremvises fysisk og virtuelt med guides til benyttelse, således borgere og andre potentielle kunder kan bestille dem hos specifikke producenter eller leverandører.

Formidling af viden om muligheder og potentielle effekter, så endnu flere aktører vil bidrage til øget cirkularitet i byggeriet. Her vil studerende og andre besøgende i vandtårnet kunne bruge udsigten til at få overblik over og fortalt om best practice cases i området, heriblandt Musicon i Roskilde, hvor der har været mange cirkulære tiltag i forbindelse med byudviklingen. Dette kan give inspiration til handling samt læring.

Hvornår

2024 –

Projektbevilling

Kontaktperson

Martin Thuesen, udviklingschef
martin@corolab.dk

Hvem

Anlægsgartner Gottlieb
Argo
Boligselskabet Sjælland
CLEAN
Fors A/S
Malmos
Næste
Roskilde Festival
Roskilde Kommune
Roskilde Tekniske Skole og HTX
RUC
Solum A/S
Tænkeboks
Zealand
med flere

Udfordringen

Bygge- og anlægsbranchen skal blive meget mere cirkulær for at leve op til kravene og nå de klima- og miljømæssige målsætninger, som i disse år fastsættes.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Bro kommer med tiltag til at mindske mistrivsel blandt børn og unge

Løsningen


Bro kombinerer kommunikation, organisationsudvikling og adfærdsdesign. Via undersøgelser bidrager Bro til at finde ud af, hvordan vi kan få mennesker til at træffe de rigtige beslutninger, og de designer løsninger og budskaber, der får det til at ske. Til innovationsforløbet COCONF23 indgik Bro et samarbejde med Roskildes Uddannelsesnetværk, hvor de skal bidrage med en grundig antropologisk undersøgelse, der skal hjælpe med at mindske mistrivsel blandt børn og unge i skolerne. Undersøgelsen skal danne grundlaget for at vurdere, hvilke løsninger der bedst kan styrke fællesskabet i skolerne. Via undersøgelser, interviews og observationer, et såkaldt adfærdsdesign, vil Bro udarbejde et idekatalog med tiltag, der er nemme at implementere på uddannelsesinstitutionerne. Idekataloget kan omfatte konkrete retningslinjer til fysiske og online fællesskaber samt forslag til aktiviteter.

Du kan læse mere om udfordringen her.

Challenger

Roskildes Uddannelsesnetværk bestående af:

Absalon Professionshøjskole
CLAVIS
DTU Link
FGU-skolen Øst
HF og VUC Roskilde
Himmelev Gymnasium
Roskilde Gymnasium
Roskilde Handelsskole
Roskilde Katedralskole
Roskilde Tekniske Skole
Roskilde Universitet
Zealand
ZBC Roskilde

Innovatør

Bro

Kontaktperson

Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk

Skt. Josefs Skole kobler Erhvervsfestival på Roskilde Festival

Løsningen


Rose, Anni og Maya fra Skt. Josef Skole i Roskilde ønsker at spire en interesse for erhvervsuddannelserne blandt unge. Løsningen går på at udvikle erhvervsfestival under Roskilde Festivalen, hvor 7.-10. klasses elever kan blive klogere på erhvervsuddannelserne og deres fag samt deltage i faglige konkurrencer på ”mini-scenen”. Facilitering af faglige konkurrencer som for eksempel at binde den flotteste blomsterbuket, lægge den bedste forbinding eller producere det pæneste sværd kan bidrage til at spire en interesse for de respektive erhvervsfag blandt de unge.

Ideen er baseret på Roskilde Kommunes og Roskildes Festival ønske om at inspirere flere unge til at væge en erhvervsuddannelse. Størstedelen af ungdommen i dag vælger nemlig gymnasiet efter folkeskolen, og kun hver femte unge starter på en erhvervsuddannelse. Det betyder, at vi i 2023 vil mange 99.000 faglærte på arbejdsmarkedet.

Læs mere om udfordringen her.

Challenger

Roskilde Kommune og Roskilde Festival

Innovatør

Rose, Anni og Maya fra Skt. Josef Skole

Kontaktperson

Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk

Nyt princip for støj og airflow

Løsningen


Harrit Sørensen og Breck designer tjenester til en bred vifte af kunder i brancher lige fra højteknologisk medicinsk udstyr, legetøj, møbler til trafikløsninger, landbrug og mere. Under innovationsforløbet COCONF23 har de udviklet et nyt princip for støj og airflow til varmepumper, som muliggør at flere varmepumper kan opstilles i tætte villakvarterer uden støjgener. Princippet skal bidrage til mere bæredygtige energikilder. Produktet består af foldede metalplader, rockpanel og træpaneler.

Til COCONF23 indgik de et samarbejde med BKF-Klima/DAIKIN, Bosch, Rockwool A/S, Vølund varmeteknik og Vaillant A/S. I den kommende tid skal de sammen videreudvikle den nye akustikløsning, som kan tilpasses til at kunne indkapsle en støjkilder som varmepumper på en æstetisk attraktiv og visuelt indbydende måde.

Læs mere om udfordringen her.  

Challenger

ROCKWOOL A/S
BKF Klima/Daikin
BOSCH A/S
Vaillant A/S
Vølund Varmeteknik A/S

Innovatør

Harrit Sørensen og Breck

Kontaktperson

Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk

Strømfordel med forslag til grøn investering

Løsningen


Strømfordel indgik til innovationsforløbet COCONF23 et samarbejde med Boligselskabet Sjælland om at udvikle en algoritme til fordelingsberegning af strømforbrug, som kan bestemme hver enkelt husstands samtidighed hver eneste time ift. produktionen af strøm. Det skal være med til at sikre at hver husstand i Boligselskabet Sjællands boliger opkræves for den strøm, der er købt fra boligselskabets produktion, og fra det kollektive net. Sammen skal Strømfordel og Boligselskabet Sjælland videreudvikle algoritmen, der skal fungere som en udregningsmodel til at sikre en fair, korrekt og lettere elafregning for boligselskabets beboere, og som skaber større gennemsigtighed.

Læs mere om udfordringen her.

Challenger

Boligselskabet Sjælland

Innovatør

Strømfordel

Kontaktperson

Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk

”Den grønne boks” skal gennemsigtighed ved el-afregning

Løsningen


Team Frederik, Mathias og co. fra DTU Link i Roskilde har under innovationsforløbet COCONF23 udviklet en Electrical Management Assistant til Boligselskabet Sjællands beboere. Electrical Management Assistenten kan også kaldes Den Grønne Boks og består af et display, der er koblet til beboerens elmåler, og som viser den enkelte boligs samlede forbrug af el i den aktuelle måned på det givne tidspunkt, den nuværende elpris samt elprisen om en time. Displayet giver på den måde beboeren synlighed omkring sine her-og-nu forbrugsvaner og skal være med til at sikre en fair og korrekt el-afregning samt større gennemsigtighed og lettere afregning for beboerne. 

Boligselskabet er på udkig efter løsninger til, hvordan de kan udvikle en fordelingsnøgle for energifællesskaber, der tager højde for solcelle- og netenergi, individuelt forbrug over døgnet og variable takster ved hjælpe af tilgængelige data.

Læs mere om udfordringen her.

Challenger

Boligselskabet Sjælland

Innovatør

Frederik, Mathias m.fl. fra DTU Link i Roskilde

Kontaktperson

Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk

HTX’ere udvikler cover til at reducere støj fra varmepumper

Løsningen


Et cover, der består af to elementer, skal være med til at reducere støjgener fra støjkilder som for eksempel varmepumper. Daniel, Mathias, Louise og Victor fra HTX i Roskilde udviklede under innovationsforløbet COCONF23 et design af et cover til varmepumper, således støjen fra dem reduceres samtidig med at pumperne får et moderne design. Coverets front består af 2 elementer; et gitter af trælameller belagt med Rockwool lydisolering samt et dække til blæseren i varmepumpen. Coveret produceres i en ”kegleform”, så det har et større overfladeareal til at absorbere mere lyd fra blæseren, og trælamellerne giver coveret et moderne og minimalistisk udtryk.

Udviklingen kommer efter at BKF-Klima/DAIKIN, Bosch, Rockwool A/S, Vølund varmeteknik og Vaillant har efterspurgt nye akustikløsninger, som kan tilpasses til at kunne indkapsle forskellige støjkilder som fx varmepumper på en æstetisk attraktiv og visuelt indbydende måde.

Læs mere om udfordringen her.

Challenger

ROCKWOOL A/S
BKF Klima/Daikin
BOSCH A/S
Vaillant A/S
Vølund Varmeteknik A/S

Innovatør

Daniel, Mathias, Louise og Victor fra HTX i Roskilde

Kontaktperson

Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk

Eirenes Æske skal skabe fællesskaber med plads til flere

Løsningen


Aida, Frederikke, Jasmin og Axel fra Roskilde Katedralskole har til innovationsforløbet COCONF23 udviklet Eirenes Æske til Roskilde Uddannelsesnetværks arbejde med fokus på at mindske mistrivsel blandt børn og unge i skolerne. Eirenes Æske skal hjælpe unge i klasserne med at få talt om udfordringer, som ellers kan være svære at bringe på banen. Med æsken kan elever og studerende i klasserne afholde en form for klassens time, hvor alle anonymt kan skrive frustrationer, problematikker eller udfordringer ned på et stykke papir, som derefter bliver lagt i æsken til drøftelse. Det unikke ved løsningsforslaget er, at det er de unge selv, der skal afholde klassens time og ikke en underviser. Således bliver udfordringerne debatteret og forsøgt løst internt, hvor de unge er ansvarlige for at hjælpe hinanden frem for en voksen.

Roskilde Uddannelsesnetværk arbejder fokuseret på at mindske mistrivsel blandt børn og unge i skolerne. Inkluderende og rummende fællesskaber kan blandt andet være løsningen.

Læs mere om udfordringen her.

Challenger

Roskilde Uddannelsesnetværk bestående af:

Absalon Professionshøjskole
CLAVIS
DTU Link
FGU-skolen Øst
HF og VUC Roskilde
Himmelev Gymnasium
Roskilde Gymnasium
Roskilde Handelsskole
Roskilde Katedralskole
Roskilde Tekniske Skole
Roskilde Universitet
Zealand
ZBC Roskilde

Innovatør

Aida, Frederikke, Jasmin og Axel fra Roskilde Katedralskole

Kontaktperson

Simone Skaarup Rosengreen
simone@corolab.dk