Sekundavandsnetværk

Fors A/S, CLEAN og Corolab ønsker at skabe et sekundavandsnetværk som er åbent for alle danske organisationer der er interesserede i sekundavand og nysgerrige på at benytte det som en ressource.

Løsning


Fors A/S, CLEAN og Corolab sætter fokus på, hvordan organisationer kan mindske deres vandaftryk med brug af sekundavand, herunder især regnvand.

Netværket sigter efter at afholde tre årlige møder, hvor vi kan dele viden om måder at opsamle, opmagasinere, distribuere og rense sekundavand på, som gør det muligt at genbruge vand til forskellige formål i flere sammenhænge – fx procesvand i industrien, toiletskyl og vask, rekreative aktiviteter eller biodiversitet. Deltagerne vil drage nytte af hinandens erfaringer og inspirere til implementering og skalering af bæredygtige vandløsninger.

Følg med i eventkalenderen eller kontakt Martin Thuesen, hvis du ønsker at vide mere om netværket.

Hvornår

2024 –

Projektbevilling

Kontaktperson

Martin Thuesen, udviklingschef
martin@corolab.dk

Hvem

CLEAN
Fors A/S
og
Alle interesserede organisationer

Udfordringen

Tidslinje

  • Aktivt
  • Afsluttet

Roundabout Roskilde – et kraftcenter for cirkulære løsninger i bygge- og anlægsbranchen

Bygge- og anlægsbranchen skal blive meget mere cirkulær for at leve op til kravene og nå de klima- og miljømæssige målsætninger, som i disse år fastsættes.

Løsning


Roskilde kan med sine mange virksomheder som repræsenterer hele værdikæden inden for bygge- og anlægsbranchen gå forrest og nytænke samarbejder og praksis ved fx at etablere et nyt udstillingsrum for cirkulære løsninger indenfor byggeriet, hvor materialer og genbrugscases kan præsenteres og inspirere andre til mere bæredygtige projekter. Vandtårnet ved Roskilde Badet kunne potentielt agere fysisk samlingssted for en række aktiviteter for professionelle aktører, borgere og studerende.

Ambitionen med kraftcentret er blandt andet at skabe:

Forandringer på baggrund af dialog om udfordringer og problemer på bygge- og anlægsområdet, så nye samarbejder om mere bæredygtige løsninger kan initieres. Her vil professionelle aktører, såsom bygherrer, developere, rådgivere og entreprenører kunne drøfte helt konkrete tekniske løsninger og deres implementering.

Forretning i forhold til efterspurgte byggematerialer, så nye handels-relationer og flows bliver etableret. Her vil et udsnit af tilgængelige genbrugs-materialer og deres mulige anvendelse kunne fremvises fysisk og virtuelt med guides til benyttelse, således borgere og andre potentielle kunder kan bestille dem hos specifikke producenter eller leverandører.

Formidling af viden om muligheder og potentielle effekter, så endnu flere aktører vil bidrage til øget cirkularitet i byggeriet. Her vil studerende og andre besøgende i vandtårnet kunne bruge udsigten til at få overblik over og fortalt om best practice cases i området, heriblandt Musicon i Roskilde, hvor der har været mange cirkulære tiltag i forbindelse med byudviklingen. Dette kan give inspiration til handling samt læring.

Hvornår

2024 –

Projektbevilling

Kontaktperson

Martin Thuesen, udviklingschef
martin@corolab.dk

Hvem

Anlægsgartner Gottlieb
Argo
Boligselskabet Sjælland
CLEAN
Fors A/S
Malmos
Næste
Roskilde Festival
Roskilde Kommune
Roskilde Tekniske Skole og HTX
RUC
Solum A/S
Tænkeboks
Zealand
med flere

Udfordringen

Bygge- og anlægsbranchen skal blive meget mere cirkulær for at leve op til kravene og nå de klima- og miljømæssige målsætninger, som i disse år fastsættes.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Anordning til udtagning i vandmiljø

I projektet arbejdes der med en udvikling af prøveudtagere til opsporing af forskellige miljøfremmede stoffer i kloaksystemet og spildevandsystemet.

Løsningen


Projektpartnerne med Aqua Dipper i front har udviklet en løsning til at opspore kilderne til miljøfremmede stoffer i kloaksystemet. Løsningen er afprøvet flere gange i kloakoplande til et renseanlæg og kilderne til udledning af tungmetaller i kloaksystemet er blevet kortlagt. Der er kortlagt en metode til over en længere periode at opsamle prøver direkte fra spildevandet, der indeholder mange partikler, papir mv., til analysering for miljøfremmede stoffer i kloakker. Metoden er afprøvet både i praksis og i laboratorie.

Testplatformen der arbejdes på er en version af prøveopsamleren, der kan opsamle og tilbageholde en del af spildevandet over en længere tidsperiode. Det betyder, at der bliver opsamlet materiale, hvoraf der kan udtages prøver, der efterfølgende kan analyseres på et laboratorium for prøveudtagning.

Samtidig er det vanskeligt at opsætte prøvetagningsudstyr i spildevandskloak. For at foretage nedgang i en brønd skal der mindst være 3 mand med fuldt udstyr. Aqua Dipper har udviklet en metode så prøveudtageren kan monteres fra terræn, så nedgang i kloakken ikke er nødvendig.

Aqua Dippers prøveudtager vil forbedre opsporing af forurenede stoffer i spildevandet, og en fjernelse af disse vil medvirke til udledningen af renere vand fra renseanlæg og overløbsbygværker. Opsporing af miljøfremmede stoffer der ledes til kloaksystemet og en fjernelse af disse, vil forbedre slamkvaliteten, mindske risikoen for langsigtet forurening af landbrugsområder, recipienter og områder der bruges til vandindvinding.

Hvornår

november 2022 – december 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Aqua Dipper
Hertech
Soltech
Zealand Sjælland Fablab

Udfordringen

Tungmetaller og andre miljøfremmede stoffer udledes via kloakkerne til recipienter. Følgerne heraf er at slam opsamles i renseanlæggene og bliver forurenet, og at de stoffer der udledes fra renseanlæggene samt ved overløb fra kloakkerne, forurener vandløb, søer, fjorde og havet omkring os.

En stor del af slammet fra renseanlæggene udspredes i dag på landbrugsjord. Hvis der er et for højt indhold af tungmetaller i slammet kan det ikke komme på landbrugsjorden, men ender i stedet for med forbrænding eller deponi, med store omkostninger til følge.

Også renseanlægget har udledningskrav for miljøfremmede stoffer, hvor miljøfremmede stoffer kan være et stort problem, hvis slammet ønskes genbrugt som jordforbedringsmiddel ved udspredning på landbrugsjord. Kloaksystemerne består af et langt forgrenet netværk af ledninger og brønde, og det er ofte særdeles vanskeligt at finde kilderne.

Igennem innovationssamarbejdet arbejdes i overensstemmelse med FN’s Verdensmål som bidrager til rent vand og sanitet, hvor vandkvaliteten inden 2030 skal forbedres igennem reducering af forurening, afskaffelse af affaldsdumping og minimering af udslag af farlige materialer og kemikalier.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Biosolutions Zealand

Erhvervsfyrtårnet Biosolutions Zealand skaber de optimale rammer for at udvikle, teste og opskalere bioteknologiske produkter og løsninger, der bidrager til at gøre Danmark mere grøn. Læs mere her.
Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling.

Løsningen


Virksomheder der arbejder med enzymer, proteiner, bakterier, farvestoffer, biokemikalier, biomaterialer eller biobrændstoffer inden for avancerede fødevarer, industriel produktion, energi- eller miljøteknologi kan få bedre adgang til støtte og kapital samt fysiske faciliteter. Sjælland og Øerne er stedet, hvor nye bioteknologiske løsninger, idéer og produkter bliver testet, demonstreret og skaleret op, så virksomheder kan konvertere til mere bæredygtige ingredienser eller produkter og mere energibesparende processer. Desuden udvikles nye uddannelser og andre aktiviteter, som skal tiltrække og fastholde de kloge hoveder fra ind- og udland.

Corolab hjælper især med at stimulere iværksætteri i nært samarbejde med videninstitutioner samt at kortlægge og etablere samarbejde med konkrete miljøer og iværksættere. Se fx dette tidligere afholdte event.

Hvornår

Primo 2022 – medio 2023

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Erhvervshus Sjælland
Food & Bio Cluster
Knowledge Hub Zealand
Kalundborg Symbiosis
Teknologisk Institut
21st Bio
SiccaDania
Nordic Sugar
Crispy Food
FermHub Zealand
Business Lolland-Falster
Maskinmesterskolen København
Guldborgsund Kommune
RUC
Zealand
Københavns Universitet
Aarhus Universitet
DTU
PH Absalon
Novozymes
Dansk Biokemi
Chr. Hansen

Udfordringen

Det gælder om at mindske klimabelastningen ved at reducere energiforbruget og sikre bedre anvendelse af forskellige restprodukter samt at understøtte omstillingen til plantebaserede og mere CO2-neutrale fødevarer. For at lykkes med dette er der brug for kvalificeret arbejdskraft og udvikling af nye processer eller udstyr, der kan gøre produktionen mere effektiv.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Gasløsning til træningsbrug i forsvaret

Projektet udvikler en udskiftelig våbendel, som vil hjælpe forsvaret på vej i deres grønne omstilling. Produktet vil være et alternativ til at bruge løs ammunition i messinghylstre, så soldaterne fremadrettet kan træne med en bæredygtig og mere miljøvenlig løsning baseret på biogas.

Løsningen


En prototype til forsvarets soldater, som udelukkende kan anvendes til træning. Prototypen er en udskiftelig våbendel, som vil hjælpe forsvaret på vej i deres grønne omstilling. I stedet for at bruge løs ammunition i messinghylstre, skal soldaterne fremadrettet træne med en bæredygtig og mere miljøvenlig løsning baseret på biogas.

Hvornår

August 2022 – december 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Cph InnoTech ApS
Technico
DTU

Udfordringen

Projektet springer ud af et ønske om at omstille forsvaret til en grønnere profil i relation til alle deres aktiviteter. Når man ser på udledningen af messing baseret på forbruget af løs ammunition i dag, udleder det danske forsvar alene op til 34 tons messing i de militære øvelsesområder årligt. Det vil projektets prototype eliminere fuldstændigt, da en gasbaseret udgave ikke vil efterlade noget aftryk i naturen. Derudover tilbyder produktet en løsning som vil betyde, at forsvaret vil have adgang til et næsten uudtømmeligt lager af ”træningsammunition” i form af gas, og dermed kan opnå en bedre udnyttelse af tiden til træning for soldaterne.

Formålet med projektet er at tilvejebringe soldater indenfor NATO-landene bedre træningsvilkår under fredstid. Enhederne oplever stramme ammunitionsbudgetter, hvilket bevirker, at de kun kan blive normeret med 50% af den ammunition, som uddannelsesplanerne ellers foreskriver de skal normeres med.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Bo attraktivt og alment

Projektets formål er at skabe ny viden om behov, ønsker og holdninger til bæredygtige løsninger i kommende byggerier af almene boliger. Denne viden sikrer større træfsikkerhed med hensyn til, hvad forskellige målgrupper oplever som værende attraktivt.

Løsningen


En klasse fra Himmelev Gymnasium har gennemført omfattende kvantitative og kvalitative undersøgelser blandt nuværende og potentielle beboere hos Boligselskabet Sjælland. Det har resulteret i en række indsigter og anbefalinger, som er blevet præsenteret for Roskilde Kommune og Boligselskabet Sjælland. Partnerne anvender den nye viden i forbindelse med kommende byggerier og renoveringsarbejde.

Indsigterne angår såvel selve boligen som udearealer og fællesfaciliteter og indbefatter både økonomiske, sociale og miljømæssige dimensioner. Indsigterne er blevet præsenteret på et selskabsbestyrelsesmøde i Boligselskabet Sjælland, hvor den øverste bestyrelse består af Boligselskabets beboere. Boligselskabet Sjælland arbejdede desuden videre med resultaterne ved en konference, som de afholdte i marts 2018.

Hvornår

Januar 2017 – marts 2018

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Boligselskabet Sjælland
Himmelev Gymnasium
Roskilde Kommune

Udfordringen

I Trekroner skal der fra 2019 bygges nye boliger med optimal udnyttelse af kvadratmeter set ud fra et økonomisk, socialt og miljømæssigt perspektiv. I den forbindelse definerede Boligselskabet Sjælland følgende problemstillinger, som de ønskede at undersøge gennem kvalitative og kvantitative interviews: Hvilke indikatorer kan belyse de krav og behov potentielle beboere har til nye boligområder samt udearealer? Hvilke værdier og holdninger har beboerne til bæredygtige løsninger i forbindelse med det kommende byggeri?

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Akvaponisk Produktion

I projektet arbejdes der med et økosystem, hvor planter dyrkes i vand fremfor i jord. Systemet skåner miljøer samt sikrer, at grøntsager og krydderurter vokser hurtigere end ved traditionelle dyrkningsmetoder.

Løsningen


Akvaponisk produktion er et produktivt økosystem, hvor planter dyrkes i næringsrigt vand. I systemet giver fisk liv og næring til planter gennem økologiske principper, som både skåner den miljømæssige produktion, samt sikrer at grøntsager og krydderurter vokser effektivt og hurtigere end under traditionelle dyrkningsmetoder i jord. Fem akvaponiske systemer opsættes tre forskellige steder i landet, og tilsammen danner de grundlag for at eksperimentere med dyrkelse af grøntsager og krydderurter i et cirkulært madproduktionssystem. Derudover er der fokus på at teste vandet i tankene, recirkulation og den bæredygtige landbrugsteknologi.

Et mål igennem innovationssamarbejdet er at danne grundstenene for en ny socialøkonomisk virksomhed, hvor folk med og uden handicap kan tage del i en lokal produktion af råvarer de steder, hvor akvaponiske systemer opsættes.

Hvornår

Januar 2022 – december 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Østagergård
Akvaponisk Have
Egmont Højskolen
DTU

Udfordringen

Danmark importerer et stort antal grøntsager og krydderurter og samtidig er der et nationalt fokus på at bevæge sig mod mere bæredygtige landbrugsmetoder. Landbrugssektoren forbruger på nuværende tidspunkt en tredjedel af Europas vandforbrug. Igennem innovationssamarbejdet sikres en bæredygtig produktion i overensstemmelse med FN’s Verdensmål som påpeger at der inden 2030 skal sikres bæredygtige landbrugspraksisser som øger produktiviteten og produktionen, og styrker tilpasningen til klimaforandringer. I akvaponiske systemer produceres grøntsager og krydderurter nemlig op til 30-50% hurtigere end ved konventionel dyrkning i jord, og samtidig genbruges 95% af vandet i systemerne.

En hel anden national udfordring ses i forhold til unge med fysiske og psykiske handicaps, som mangler muligheder for værdiskabende beskæftigelse, bo-steder og bo-fællesskaber. Innovationssamarbejdet fokuserer på socialøkonomiske foretagender, hvor de akvaponiske systemer skal kunne betjenes af unge og voksne med og uden handicap. Dette vil blive testet ved opsættelsen og driften af akvaponiske systemer hos henholdsvis Østagergård og Egmont højskolen som bl.a. huser elever med fysiske og psykiske udfordringer.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Hvedeklid

Projektet fokuserer på at anvende hvedeklid i nye fødevarer. Hvedeklid har mange ernæringsmæssige egenskaber, men er stort set uudnyttet til menneskelig føde. I stedet anvendes størstedelen af produktet i dag til animalsk foder.

Løsningen


Hvedeklid er et samarbejde som fokuserer på at teste samt udvikle prototyper til nye fødevareprodukter, hvor hvedeklid indgår som ingrediens. Der er forskellige innovationsgrader for produktet – både en nytænkning af anvendelsen i bageblandinger og i forhold til anvendelse i helt andre produktkategorier som fx i morgenmadsprodukter, smoothies, pasta og diverse produkter til mellemmåltider. Der bliver i innovationssamarbejdets periode testet en helt ny forprocessering for hvedeklid gennem fermentering, udblødning, kogning, finformaling mm. Ambitionen er at skabe nye hvedeklidprodukter, som i fremtiden kan findes på hylderne i de danske supermarkeder. Ved at anvende produktet som human ernæring øges både bæredygtigheden af melproduktionen og bidrager til at kunne øge danskernes indtag af kostfibre.

Hvornår

Januar 2022 – december 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

Mejnerts Mølle
JunkFood
LOCAL BY ME
Louma
Professionshøjskolen Absalon
Kantinen Nilpeter
Suhrs Højskole

Udfordringen

I gennemsnit indtager danskerne 22 gram kostfibre dagligt, på trods af at de officielle anbefalinger for indtag af kostfibre er 25-35 gram kostfibre om dagen. Som en afledt råvare producerer Mejnerts Mølle årligt 200 tons økologisk hvedeklid, som i dag anvendes til animalsk foder. I løbet af innovationssamarbejdet arbejdes med at udnytte hvedeklids ernæringsmæssige potentiale og samtidig sikre at det anvendes til menneskelig føde. Dermed sikres bæredygtigheden af en ansvarlig produktion, hvor anvendelsen af hvedeklid opgraderes fra non-food til food.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering

Grøn brint til fremtiden

Metoden, der anvendes i Grøn brint til fremtiden, reducerer omkostningerne til grønne brændstoffer med ca. 20 %. Der skabes samtidig håndgribelige løsninger til omstillingen fra fossile til bæredygtige brændstoffer.

Løsningen


Grøn brint til fremtiden udvikler og forbedrer DynElectros patenterede AC:DC-teknologi på Solid Oxid Elektrolyse Celler gennem længerevarende forsøg til at bekræfte og dokumentere teknologiens effekt i omstillingen til et CO2-neutralt samfund. DynElectros patenterede power2x-metode omdanner vand via elektrolyse til brint med høj effektivitet.  Metoden har i et tidligere, kortere testforløb vist at kunne reducere omkostningerne til grønne brændstoffer med ca. 20% samt forlænge levetiden på kerneteknologien (Solid oxidelektrolysecellerne) med op til 4-5X.

Hvornår

December 2021 – december 2022

Corolabs rolle

Facilitator

Kontaktperson

Martin Thuesen
Udviklingschef

Hvem

DynElectro
N-control
Noreco Oil Denmark
DTU

Udfordringen

Verdenen har et stigende energibehov, og derfor skal vi lykkes med omstillingen fra fossile til bæredygtige brændstoffer. Power2x muliggør en større CO2-nedsættelse gennem omsætning af sol- og vindkraft til værdifulde, rene og grønne drivmidler. Det gøres bl.a. ved at udnytte genanvendelig strøm til at omdanne vand til grøn brint og ilt. DynElectros power2x-metode adskiller sig fra lignende, da den er simpel, forlænger SOE-anlæggets levetid og muliggør mere effektiv elektrolyse ved højere temperaturer.

Tidslinje

  • Udfordring/Idé
  • Matchmaking
  • Udvikling
  • Test
  • Videreudvikling
  • Implementering